Trakya'nın zengin meralarında otlayan hayvanların sütünden üretilen coğrafi işaretli peynir ve kaşarların tanınırlığını artırmak amacıyla "peynir rotası" önerisi gündeme geldi. Tarım ve Orman Bakanlığınca "hastalıklardan ari bölge" olarak ilan edilen ve süt ürünleri üretiminde Türkiye'nin önde gelen bölgelerinden biri olarak dikkati çeken Trakya'da coğrafi işaretli Edirne ve Kırklareli beyaz peyniri, Kırklareli ile Malkara eski kaşar peyniri üretiliyor. Peynir rotası önerisi, benzersiz ve kaliteli ürünlerin daha geniş kitlelere tanıtılması ve bölgenin turizm potansiyelinin artırılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Kırklareli Üniversitesi Gida AR-GE inovasyon ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hatice Şanlıdere Aloğlu, Trakya'nın lezzetli peynirleriyle ön plana çıktığını söyledi. Aloğlu, "Peynir rotası oluşturmak ürünlerimizin değerini artırır. Bunun örnekleri ülkemizde var. Kars'ta Türkiye'nin ilk peynir müzesi bulunuyor. Bölgenin turizmine çok faydası bulunuyor. Doğu Ekspresi'yle peynir rotaları oluşturuluyor, trende seyahat halinde turistlere o bölgenin peynirleri ve geleneksel ürünleri ikram ediliyor. Bu sayede turistik olarak tanıtım yapılıyor ve ekonomik kazanç sağlanıyor. Ne kadar çok tanıtım yapılır ve bilinirlik artırılırsa emek o kadar çok kazanca dönüşür. Tabii bizim arzu ettiğimiz Trakya'da bir peynir müzesinin kurulması. Çünkü tarihsel gelişime baktığımızda Kars kaşarının gelişimiyle, Trakya'daki peynir ve kaşar üretiminin gelişimi benzer. Bölgemiz süt ürünleri açısından çok zengin.Trakya'da da bir peynir rotası oluşturulmalı. Bu konuda üniversiteler, üreticiler ve ilgili kurumlar gerekli ortak çalışmaları yapabilir. Aloğlu, coğrafi işaretin ürünlere tanınırlık kazandırdığına ve turistik bir değer olmasını sağlıyor.
trakya klu peynir